Heya Den Bosch!

Op het repertoire van aanmoedigingen voor FC Den Bosch is het een onsterfelijke kreet: Heya Den Bosch. Er gaat geen thuiswedstrijd voorbij of je hoort de leus wel voorbijkomen in De Vliert: ‘Heya Den Bosch. Heya, heya, heya Den Bosch’. Zelfs het ritme is nooit aangetast.

De yell komt uit Scandinavië, een variant op ‘hup’. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal van 1958 in Zweden drong de massakreet via de tv voor het eerst door tot Nederland. In die dagen waren massale aanmoedigingen bij sportwedstrijden nog tamelijk ongebruikelijk. Zweden zette hiervoor een speciale ‘aanjager’ in, die na protesten uit andere landen zijn werk moest staken

Halverwege de jaren zestig waaide ’Heya’, opnieuw onder invloed van de tv, naar Nederland over. Ard Schenk en Kees Verkerk behaalden in Zweden en Noorwegen hun eerste internationale schaatstitels. In hun kielzog was ook Jan Bols uitermate getapt onder de snel groeiende schare schaatsfans. Hij werd nooit wereld- of Europees kampioen, maar Jan Bols  groeide uit tot een cultheld. De kreet ’Heya Jan Bols’ lag zo goed in de mond dat Johnny Hoes er een plaatje van maakte, dat hoog scoorde. 

Heya werd daarmee een gevleugelde kreet’. De verbastering met ‘Heya Den Bosch’ was snel gemaakt. De Nederlandse schaatssuccessen vielen zo ongeveer samen met de opkomst van de ijshockeyclub Den Bosch en de eerste jaren van FC Den Bosch. Later volgden ook de basketbalfans in De Vinkenkamp en vervolgens Maaspoort.   

In 1971 werd de aanmoedigingskreet zelfs in De Vliert aangebracht op een bord boven de spelersentree naar het veld. Heya is nooit meer verstomd in Den Bosch.

Meer artikelen...

Het verhaal achter de kreet

Heya Den Bosch!

Op het repertoire van aanmoedigingen voor FC Den Bosch is het een onsterfelijke kreet: Heya Den Bosch. Er gaat geen thuiswedstrijd voorbij of je hoort de

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email